sobota

Tip na čtení: Integrace obsahu vyučování

 Alena Rakoušová vydala v Gradě v roce 2008 knížku Integrace obsahu vyučování v primární škole s podtitulem Integrované slovní úlohy napříč předměty.

Jak už název napovídá, věnuje se publikace hlavně slovním úlohám. Jak je lze integrovat?

První část knihy je hodně teoretická, čtenář si může přečíst různé definice termínů jako integrace, konsolidace, koncentrace apod.

I další část je teoretická, vztahuje se k integrovaným slovním úlohám a opět nabízí teoretický podklad k tomu, aby čtenář pochopil, co autorka integrovanými slovními úlohami myslí. 

Následují ukázky propojení matematiky a českého jazyka a také matematiky a přírodovědy (úlohy o zvířatech). Postupně je představeno 11 typů propojení, a to prostřednictvím diagramů, které naznačují míru propojení jednotlivých předmětů.

Ukázka jednoho schématu:


Metodice zadávání slovních úloh se autorka věnuje v další kapitole. Dočteme se o jednotlivých formách práce, o konkrétních metodách (brainstorming, autodiktát apod.). Kapitola je doplněna fotografiemi ze třídy.

I následující ukázky propojení předmětů a témat v rámci environmentální výchovy ve 4. ročníku je poměrně konkrétní. Nechybí ukázky reflexe a hodnocení.

Líbí se mi pojem TELESKOP, který nastiňuje dle autorky principy tematické výuky.

Každý pojem je v knize podrobně popsán a vysvětlen.


V přílohách se můžeme seznámit s jednotlivými zadáními integrované tematické výuky na prvním stupni základní školy.

Pokud byste si chtěli knihu koupit, můžete na stránkách Grady stáhnout pdf za 166 Kč (cena platná v červenci 2022).

Žádné komentáře:

Okomentovat